Nu ook spierspanning gemeten

Met neurofeedback wordt de hersenactiviteit gemeten, ook wel een EEG genoemd. Hersenactiviteit is een zwak elektrisch signaal, welk gemeten wordt met elektrodes. Bij neurofeedback therapie wordt dit signaal in de vorm van (veelal) een film aan de cliënt getoond.

Ruis

Tijdens het meten van de hersenactiviteit kan ruis optreden. Deze ruis kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de meetresultaten. Een vorm van ruis is de eigen beweging of spanning in de nek, schouders, kaken of voorhoofd.

Deze spanning, welke leidt tot beweging, is vaak onbewust. Sinds kort beschikt BMC Deurne & Venray over de mogelijkheid om deze spierspanning via feedback bewust te maken. Door middel van een spiermeting, ook wel EMG (electromyografie) biofeedback genoemd, kan de cliënt gemakkelijker ontspannen en ontspannen blijven.

Hoe werkt EMG biofeedback?

Bij EMG biofeedback wordt de spierspanning gemeten met elektrodes op de huid boven de spier. Door feedback op deze signalen te geven wordt de cliënt zich bewust van het verkeerde of onbewuste spiergebruik. Deze feedback vindt, net als bij neurofeedback, plaats door het kijken naar een film. Met training leert men vervolgens deze spieren bewust te ontspannen of opnieuw gebruiken. Deze vorm van feedback kan van toepassing zijn op gespannen voorhoofds-, kaak- of nekspieren.

Biofeedback kan helpen om de neurofeedback therapie vervolgens zonder ruis te laten verlopen. Hiermee wordt de kwaliteit van de neurofeedbacktraining nog hoger.

Reacties zijn gesloten.