Stress behandelen in regio Venlo

Iedereen heeft wel eens stress ervaren. Stress kán nuttig zijn; het stelt ons in staat om onder gevaarlijke of bijzondere omstandigheden beter te presteren. Bepaalde veranderingen in de hersenen en ons lichaam zorgen er dan voor dat we bijvoorbeeld geen trek krijgen en minder pijn voelen. Wanneer de stress echter te lang aanhoudt ontstaan problemen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de gevaarlijke of bijzondere omstandigheden te lang aanhouden of wanneer er in het dagelijkse leven teveel stress wordt ervaren. Er kunnen zich dan bijvoorbeeld de volgende klachten voordoen: een gejaagd gevoel, hoofdpijn, slaapproblemen, hyperalert zijn, spanning in hoofd en lichaam. Tevens kunnen er depressieve- en/of angstgevoelens ontstaan.

Stress kan veel verschillende vervelende en schadelijke gevolgen hebben. Bijvoorbeeld een burn-out. Wanneer teveel stress leidt tot een burn-out, gaat dit vaak gepaard met veel moeheid, het gevoel niets meer aan te kunnen en concentratieproblemen. Hoewel een burn-out vaak wordt gezien als een werk gerelateerde ziekte, hoeft dit niet het geval te zijn. BMC Venray is uitstekend te bereiken voor inwoners uit de regio Venlo.

De hersenmeting (QEEG)

Uit hersenmetingen wordt duidelijk dat algemeen verhoogde stress gepaard gaat met verhoogde activiteit in allerlei gebieden in de hersenen. In het QEEG is dit te zien als toename van snelle golven (bètagolven) tijdens stressvolle taken en zelfs tijdens rust. Tijdens stressvolle taken zijn ook langzame golven minder aanwezig en alphagolven worden onderdrukt, wat allemaal betekent dat de hersenen dan hyperactief zijn, wat ook wel hyperarousal wordt genoemd. In deze toestand zijn de hersenen klaar om te reageren en wordt alle aandacht gericht op de stressvolle taak. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen optimaal functioneren als ze goed kunnen switchen tussen verschillende taken, maar tijdens stress is dit niet meer mogelijk en blijven de hersenen steeds geconcentreerd op de stressvolle taak. Uit nieuwe QEEG-analyses blijkt dat deze toestand ook niet goed is voor de geheugenfunctie. Bepaalde medicamenten verlagen deze algehele activiteit van het brein, wat in het QEEG te zien is als een verlaging van de snelle bètagolven.

Een groeiende groep mensen met stress-stoornissen wordt gediagnosticeerd als Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). De patronen die bij deze mensen in hersenmetingen worden gevonden, lijken heel erg op de patronen die beschreven zijn bij mensen met chronische stress. Vaak komen bij mensen met PTSS naast de verhoogde snelle golven ook verhogingen van langzame golven (thetagolven) tegelijkertijd voor, wat mogelijk een verklaring is voor het voorkomen van moeheid bij deze groep mensen.

Neurofeedback

Alhoewel steeds meer wetenschappelijke studies stress-gerelateerde klachten kunnen koppelen aan veranderde activiteit van de hersenen, is het effect van neurofeedback bij stress nog onvoldoende onderzocht. In de praktijk blijkt dat neurofeedback wel succesvol wordt toegepast bij mensen met stress, maar er is nog geen gecontroleerde studie uitgevoerd (anno 2011). De meest beschreven en uitgevoerde behandeling bij stress bestaat uit het onderdrukken van de snelle golven (bètagolven), waardoor de activiteit van de hersenen en daarmee de stressperceptie afneemt. Bij PTSS is wel een gecontroleerde studie uitgevoerd en hebben onderzoekers aangetoond dat neurofeedback leidt tot minder klachten vergeleken met een controlegroep die geen neurofeedback heeft gekregen. De verbeteringen door neurofeedback waren na 2,5 jaar nog steeds aanwezig.

Voor wie

  • Volwassenen die al langere tijd stressklachten ervaren.
  • Volwassenen die een burn-out hebben (gehad) en daarvan (nog) klachten als moeheid en concentratieproblemen hebben.
  • Volwassenen met een PTSS.

Resultaten en effectiviteit

Met neurofeedback kunt u inzicht krijgen in hoe stress u beïnvloed en kunt u leren hoe u zich rustiger en meer ontspannen kunt gaan voelen. U kunt verwachten dat uw klachten gedurende het behandeltraject langzaam afnemen. De spanning en daarbij voorkomende klachten als slaapproblemen en hoofdpijn kunnen afnemen. Eventuele concentratieproblemen zijn ook goed te behandelen.

Burn out behandelen bij BMC Venray betekent:

  • Gratis officiële Intake
  • Direct duidelijkheid of uw klacht met neurofeedback te behandelen is
  • Indien uw klacht te behandelen is, kan worden gestart met (wekelijkse) behandelingen.
  • Indien na de intake het behandeltraject vervolgd wordt, ontvangt u een verslag van de intake.
  • Dit verslag kan – met toestemming van de cliënt – worden gedeeld met de doorverwijzende zorg verlenende partij.